wandel-schildertocht Dag 4

22-10-2020 In de ban van de Aa

Op de plek waar de Aa onder de A50 doorstroomt, vlak na Veghel, starten we met de vroege ochtendzon (!) onze wandeling. Een van de weinige plekken waar nog niet gemaaid is. Dit is zo ongeveer de situatie aan het einde van de zomer op veel plekken. Hoog gras en riet waar je doorheen dwaalt om af en toe een glimp van de Aa op te vangen. Met de ochtenddauw op het lange gras moet je uitkijken dat je broek niet doorweekt raakt.
Vandaag gaan Paul en Jacques met ons mee, twee professionals op het gebied van foto en film. We zijn nu weer een aantal tips & trics wijzer voor het maken van foto’s en filmpjes met een iPhone. We zullen ze even delen:  
- Bij ‘instellingen-camera’ kun je instellen dat je 4K filmpjes wilt opnemen, met een veel hogere kwaliteit (wel iets meer MB’s). 
- En een hele belangrijke; door met je vinger wat langer op het onderwerp in je schermpje te blijven drukken zet je de belichting vast, heel handig!
- En als laatste, als je op de 1x bij vergroting tikt dan krijg je een vergroting van 2x...maar met behoud van resolutiie. Ook handig.
Vandaag hebben we geluk met onverwachte barrieres! We moeten een beekje oversteken om via landgoed Zwanenburg naar de Aa te kunnen lopen. Er ligt een bruggetje klaar wat met een touw van de ene naar de andere kant getrokken kan worden, super handig. Wat een sfeer op dit landgoed, we zouden er bijna de hele dag willen blijven. Toch maar vast een eerste kopje koffie genomen en genoten van de rust. Ondertussen hoopten we dat de ijsvogel die boven de Aa voorbij kwam vliegen zich nog een keer zou laten zien. Helaas hebben we deze supersnelle vlieger niet kunnen fotograferen.
De Kilsdonkse molen ligt op nog geen kilometer afstand, weer zo’n pittoresk plekje. Het bijzondere aan de molen is dat het een water- en windmolen in één is. In verband met Corona is alles dicht en is het super rustig nu. Dus een mooie gelegenheid om er eens voor te gaan zitten en de molen op een impressionistische manier vast te leggen op ansichtkaartformaat. Dat valt nog niet mee, onze bewondering voor Henry van de Berkmortel uit Deurne is weer gegroeid!
We vervolgen onze tocht langs de Aa door een wei met mooie bruin-wit gevlekte koeien en .... een imposante stier. Zo gauw de koeien ons over het hek zien klimmen, snellen ze naar hun leider toe die ons stoer aankijkt vanacher een vijvertje. Met een grote boog zijn we omzichtig om het groepje heengelopen, de stier heeft gelukkig nauwelijks een poot verzet. 
We kunnen de Aa nog steeds blijven volgen, zelfs onder een viaduct door. Ze is nog breder geworden dan gisteren. Zo’n 10 meter breed schatten we. Het water staat ook flink hoog, maar dat wordt geregeld door het waterschap weten we inmiddels. Het riet is nog steeds hetzelfde als langs de rest van de beek, maar de bomen en het landschap er omheen is duidelijk anders geworden.
Natuurlijk hebben we vooraf overleg gehad met het waterschap over onze plannen om een schildertocht langs de Aa te gaan maken, niet alle oevers zijn namelijk vrij toegankelijk. Vandaag werden we hier door twee oplettende kinderen op gewezen. Gelukkig hebben we na een uitgebreide uitleg en het overhandigen van onze project-flyer ‘toestemming’ gekregen om dan maar snel door te lopen.
De rest van de route hebben we legaal afgelegd over een wandelpad wat langs de oever van de Aa naar het kasteel van Heeswijk Dinther leidt. In verband met de herfstvakantie is er veel volk op de been. We hebben ons laatste schilderijtje gewijd aan ‘rawazzi’; riet en de reflectie daarvan in het water van een zij-beekje van de Aa; de Leijgraaf. Het stuk tussen het kasteel en Berlicum gaan we in het voorjaar/zomer afleggen per kano!

beeldverslag:







Reacties

Populaire posts van deze blog

Het is winter langs de Aa

Dag 2 wandeltocht langs de Aa