Dag 5 einde van de wandel-schildertocht

23-10-2002 In de ban van de Aa
Samen met Bentley en Ans gaan we op pad om het laatste stukje van de Aa te ondekken, we starten vanaf de Runweg in Berlicum. Het is voor het eerst dat we over een dijk lopen. Aan de ene kant de meanderende Aa met zijn practhige ‘uiterwaarden’ aan de andere kant landbouwgronden. Er hangt een ochtendmist, die de geluiden dempt en de Aa in mysterieuze sferen brengt. In de verte zien we de coulissen van bomenrijen. Vlak in de buurt van een zwanenfamilie strijken we neer voor ons eerste schilderschetsje. De grijze mist reflecteerd in het vrijwel stilstaande water (tenminste als Bentley er niet in ronddartelt). Is het nu blauw of groen, dat blijkt voor iedereen weer anders. We moeten snel werken want het begint te druppelen.
Na een bakje koffie vervolgen we onze tocht over de dijk tussen twee beekjes door tot aan het punt waar de Aa onder het Maxima kanaal door gaat. Verderop gebruiken we de sluis om naar de overkant te komen en via het pad langs de Grote Wetering bij de Zandvang uit te komen. In deze grote vijver zakt het zand van de instromende beken naar de bodem, zodat het daarna redelijk schoon weer verder de stad in kan.
We gaan onder de A2 door en komen zo s’Hertogenbosch binnen. Heel anders dan verwacht, heel rustig geen auto’s, zelfs geen wegen de eerste anderhalve kilometer! Wel steeds meer bootjes langs de kant en tamme eenden en ganzen. Er is er zelfs een soort van betonnen theateropstelling gemaakt met uitzicht op ...de Aa! Zouden ze voorstellingen op het water geven? Interessant! Hier moeten we voor het eerst van de Aa afwijken en een blokje om. Na het oversteken van een brug komen we weer langs de Aa terecht. Het karakter van de beek wordt steeds stedelijker, met in ieder geval één grote muur aan één kant lijkt het steeds mee op een gracht. De rust blijft en dat vinden we bijzonder geslaagd. Het enige wat flinke herrie maakt zijn een groep meeuwen en eenden die met elkaar een veldslag uitvoeren om een stukje pizza. Met de lindebomen in gele herfstinten langs de Aa breiken we de Citadel. We lopen helmaal tot het uiterste puntje en moeten daar nog even de bosjes induiken, een interessante plek zullen we maar zeggen. In die bosjes vind je van alles. Vlak onder de brug van de Orthenseweg voegt het Aa water zich samen met het water uit de Dieze.
Het ford op de Citadel is onder andere gebouwd om aanvallen van de Spanjaarden neer te slaan. Van boven af heb je een perfect zicht op de Dieze, waarin precies op dit punt behalve de Aa, ook de Zuid-Willemsvaart en de Dommel instromen. In den Bosch komt al het water uit regio de Peel, de Kempen en de Meierij bij elkaar. Omdaarna in de Maas verder richting zee te gaan.
In het stiltegebied van de Citadel hebben we vanaf de vestingmuur het punt geschilderd waar de Aa in de Dieze stroomt. 
En hier eindigt onze 5-daagse wandel-schildertocht langs de Aa. We hebben een goed beeld gekregen van de beek en alle mooie plekjes die er te vinden zijn. We gaan alle indrukken en impressies laten bezinken en reflecteren. En natuurlijk spelen ze mee in de werken die we nog gaan maken in de tijd tot 22 mei 2022.  In museum de Wieger zulle dan tot 22 september werken te zien zijn die we in het kader van dit project gemaakt hebben. 
Dank aan iedereen die ons geholpen, gesteund en gevolgd heeft!

zie beeldverslag:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Het is winter langs de Aa

wandel-schildertocht Dag 4