Dag 3

21-10-2020 in de van ban de Aa
In de ochtend komen we tegelijk aan met twee mensen van het Waterschap Aa en Maas. Terwijl wij onze spullen bij elkaar zoeken voor de wandeling, maken zijn een boot in orde om de Aa op te gaan. Ze gaan de waternavel, een invasieve exotische waterplant, bestrijden. Van hen horen we dat het water van de Aa hier onder de Zuid-Willemsvaart doorgaat met een sifon, daarna wordt het water aangevuld met water uit het kanaal middels een sluis. Al met al een ingenieus systeem. In een oude aflevering van Omroep Brabant wordt dit systeem gedemonstreerd (https://dewandeling.tv/afleveringen/seizoen-5/zuid-willemsvaart-ii). 
Vandaag hebben we gezelschap van Carolien, behalve dat ze fantastisch kan zingen en dirigeren kan ze ook erg goed wandelen. Ik denk toch dat we het aan haar te danken hebben dat we vandaag ruim 16 km(!) hebben afgelegd over de velden langs de Aa, een record. Helemaal van Beek en Donk tot Erp.
Het miezert en daar zullen we het in de ochtend nog even mee moeten doen. Vanaf de brug in Beek en Donk wandelen we tussen oude hoge bomen door richting kasteel Eikenlust. Rondom het kasteel zijn behalve oude eiken verschillende stroompjes, beekjes en vijvers. Ogen te kort om alles te bekijken.  We hebben er afgesproken met een journalist en fotograaf van het Eindhovens Dagblad. Hiermee hebben we een leuk gesprek gehad terwijl we ons eerste werkje onder een paraplu aan het schilderen waren.
https://www.ed.nl/de-peel/schildersduo-uit-deurne-legt-de-aa-vast-in-olieverf~a071434e/
Vandaag is de Aa een beek met steeds dezelfde breedte (een meter of 8), recht met af en toe een bocht. Langs de randen meestal een smal paadje of zelfs gewoon helemaal niets om langs te wandelen. De uitzichten zijn weids en dat komt vandaag wel mooi uit want de grijze lucht is in de middag verdwenen en prachtige luchten trekken voorbij. Afwisselend zon en wolken, dat geeft mooie reflecties in het water. Met blauwe luchten kleurt het water blauw, met grijze luchten grijs. Daarbij kwam in de middag ook nog eens harde wind opzetten, wat het water deed rimpelen en het riet liet golven. Een prachtig schouwspel!

kijk het beeldverslag op:




Reacties

Populaire posts van deze blog

Het is winter langs de Aa

wandel-schildertocht Dag 4

Dag 5 einde van de wandel-schildertocht